top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverVadim BlauStein

Toezicht op trustkantoren maakt Nederland onveilig

Bijgewerkt op: 10 jun. 2018


Toezicht op trustkantoren maakt Nederland onveilig
Toezicht op trustkantoren maakt Nederland onveilig

Vadim BlauStein: Waarom een separaat toezicht op trustkantoren als de maatschappij daar niets van merkt? Behalve dan de zorgwekkende nieuwsberichten in AD en FD dat alweer een trustkantoor in overtreding is.


De criminelen gaan toch niet naar officiële trustkantoren om hun geld wit te wassen. Er zijn duizend wegen in Nederland om voor een crimineel de Wet Toezicht Trustkantoren om te zeilen. Sterker nog, de administratieve lasten die het toezicht van DNB met zich meebrengt en daardoor de hoge prijzen voor de trustdiensten duwen juist “dubieuze ondernemers” om buiten de gereguleerde trustsector hun zaken te regelen.


Lees ook: Illegale trustkantoren in Nederland


Ook de fatsoenlijke buitenlandse investeerders worden afgeschrikt door de hoge prijzen bij trustkantoren, complexiteit en onduidelijkheid van het toezicht, flinke substance-eisen en problemen bij het openen van een bankrekening. Nederland verliest snel haar positie als een fiscaal aantrekkelijk land met uitstekend vestigingsklimaat.


Lees ook: Geweigerde trustklanten


De Wet Toezicht Trustkantoren was ingevoerd in 2004. Heeft het toezicht op trustkantoren sindsdien geholpen om maar een terroristische aanslag te voorkomen, of een grootschalige witwaspraktijk op te rollen? Niet echt…


Het voorstel is:

  • Schaf separate toezicht op trustkantoren af

  • Gebruik vrijgekomen budget om WWFT-toezicht uit te breiden (zoals in onze buurlanden die noot van begrip “trustkantoor” hebben gehoord) en de kwaliteit van de meldingen ongebruikelijke transacties (waar het uiteindelijk om gaat!) te verbeteren.

Teken petitie: Afschaffing vergunningplicht voor trustkantoren


#blaustein #vadimblaustein #blausteinlawyers #blausteinbusinesslawyers #trust #nederland #dnb #trustkantoor #compliance #ubo #belastingonderduiking #belastingdienst #wtt #wwft #witwassen #toezicht

824 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page